Без европари за саниране, ако не си плащаме парното

Това е предложението на Института за енергиен мениджмънт

7686 ~ 1 мин. четене

Блоковете с дългове към топлофикациите да не могат да получават европейски пари за саниране. Това е едно от предложенията на експерти начело с шефката на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска, пише "Стандарт". Те са изготвили план за оздравяване на топлофикационния сектор по поръчка на Министерството на икономиката. След като планът бъде разгледан, министерството ще реши да приеме или не предложения вариант.

Друго предложение е блок, в който 2/3 от живущите не си плащат сметките за определен период, след предупреждение, местната Топлофикация да има право да спре парното. То бе подкрепено по време на обществено обсъждане в парламента и от шефа на "Топлофикация Перник" Стойчо Василев. Той предложи парното да се спира, ако 2/3 от съседите не си плащат сметките един отоплителен сезон.

Общините да правят планове и да не допускат ненужна конкуренция чрез изграждането на газопреносна мрежа в райони, където има централно парно, е част от другите идеи на екипа на Диловска. Това обаче ще блокира възможността за избор на хората дали да се отопляват с газ или парно, смятат потребителски организации. Не е изключено, ако предложенията на експертите бъдат приети, парното да поскъпне допълнително, тъй като в плана се предлага ДКЕВР да гарантира финансовата стабилност на топлофикациите, което автоматично означава по-високи цени.

Да бъдат опростени сметките за парно от преди повече от 3 години, поискаха от асоциацията "Активни потребители". Това ще е положително за имиджа на топлофикациите, а те ще спестят много пари от харчовете си за дела, при които съдът не признава повече от 3-годишна давност.

Подкрепи Economic.bg