Fitch запази рейтинга на Италия

Кредитната агенция оцени като положителни опитите на правителството да се справи с тежката икономическа и финансова ситуация

6764 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната кредитна агенция Fitch Ratings запази дългосрочния рейтинг на Италия на ниво "A-", но остави и перспектива пред оценката "негативна". Това означава, че третата най-голяма икономика в Европа ще запази сравнително високото ниво, но също така може да го загуби в следващите шест месеца.

"С това решение Fitch се стреми да погледне отвъд моментното икономическо и финансово състояние. Взимат се предвид последните и бъдещите структурни реформи, които биха повишили потенциала за ръст на икономиката, както и че намаляването на дълга и неговото стабилизиране са възможни", се казва в становището на Fitch.

Потвърждението също "отразява демонстрирания ангажимент на  правителството да намали бюджетния дефицит и публичния си дълг".

Според анализаторите на Fitch реформата на пазара на труда и структурните мерки ще направят икономиката по-гъвкава и "средносрочният икономически растеж и перспективите пред заетостта на италианската икономика ще се подобрят".

Подкрепи Economic.bg