Без касови бележки на столичен пазар

Търговци от пазара на „Граф Игнатиев” укривали около 2000 лв. оборот

Масово продавачите на плодове и зеленчуци от столичния пазар на „Граф Игнатиев” не издават касови бележки. Някои от обектите укриват оборот от порядъка на 1000 – 2000 лева, натрупан само за няколко часа. Това стана ясно от проверка на екипи от столичната Национална агенция за приходите, Агенцията по безопасност на храните, Столичния инспекторат и Общинска полиция.

Само 4 от общо 25 сергии са останали непроверени. Причината е, че наемателите са изоставили стоката си и са се скрили, обясниха от приходната агенция. Търговците ще трябва да се явят в НАП, а обектите им ще бъдат подложени на обстойна проверка допълнително.

Инспекторите са съставили 17 акта за нарушения, като пет от тях са констатирани само в един от обектите.

Оказало се, че четирима търговци изобщо нямат касови апарати, а един не е осъществил дистанционна връзка на фискалното си устройство с НАП. Липсвали и документи за произход на продаваните стоки. Обяснението било, че плодовете и зеленчуците са отгледани от самите тях. Експертите обаче отчитат, че това е малко вероятно предвид предлагания богат асортимент от салати, краставици, тиквички, ягоди, череши, мед и т.н.

Сред другите нарушения, констатирани по време на проверката, са неподадени към НАП декларации за осигурените лица и нередовно внасяне на осигуровки. Инспекторите попаднали и на търговец, който до момента изобщо не е плащал никакви осигуровки.

„За никого не е тайна, че на специализираните тържища и пазари в София се извършват много данъчни, осигурителни и трудови нарушения. Обединяваме усилията на контролните органи за да сме по-ефективни. От проверките очакваме не само фискален, но и превантивен ефект”, каза Бойко Атанасов, директор на ТД на НАП София.

Коментари: 0