Юнкер заплаши Гърция с изключване от еврозоната

Франция отправи предупреждение към Атина за предстоящите парламентарни избори

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер е заплашил Гърция с изключване от еврозоната, предаде „Уолстрийт джърнъл”, цитирайки германското списание „Шпигел”. Юнкер председателства срещите на финансовите министри от еврозоната.

Изданието съобщава, че Юнкер е заявил на гръцкия финансов министър Филипос Сахинидис, че повечето от страните в еврозоната предпочитат Гърция да напусне еврото.

„Ако в момента проведем таен вот за оставането на Гърция в еврозоната, ще има голямо мнозинство, което ще гласува срещу тов”, обявил премиерът на Люксембург на гръцкия министър по време на срещата на Еврогрупата миналия понеделник.

Новите избори в страната на 17 юни са последният шанс за оставане на Гърция в еврозоната, посочил Юнкер. Той обяснил, че ако вотът не доведе до формирането на правителство, подкрепящо програмата за икономии на страната, „всичко свършва”.

Разкритията на „Шпигел” сериозно се различават от официалното изказване на Юнкер след срещата на Еврогрупата миналата седмица. Тогава той заяви, че информацията за излизането на Гърция от еврозоната е безсмислена пропаганда. Той отбеляза, че Европа трябва да уважава гръцката демокрация, и разкритикува постоянните провокации след изборите на 6 май.

 

Междувременно Франция отправи предупреждение към Гърция по повод предстоящите парламентарни избори, насрочени на 17 юни. Пред Europe 1 френският външен министър Лоран Фабиюс определи ситуацията в страната като много деликатна.

По думите му гърците не могат да гласуват за партии, които ще изведат страната от еврозоната, ако искат да запазят единната валута.

„Залогът е дали гърците ще останат в еврозоната или не. Няма как те да искат това и същевременно да не полагат никакво усилие”, допълни Фабиюс. 

Коментари: 0