Без масова подмяна на асансьори

Според председателя на агенцията по технически надзор съоръженията може да са стари, но това не значи, че са опасни

Не се налага масово да се подменят асансьори. Това заяви Ангел Ангелов, председател наДържавната агенция по метрологичен и технически надзор, пред БНР.

Целта на изявленията на Българската асансьорна асоциация (БАА) е свързана с по-ниските им печалби и намаленото строителство през последните години. Така продължи коментара си Ангелов по повод искането на БАА за спешна подмяна на 80 000 опасни асансьора.

"Вярно е, че асаньорите имат безобразен външен вид, но това не значи, че са опасни", каза председателят на държавната агенция и допълни: „На всеки три години се извършва технически преглед на асансьорите в страната. Независими експерти от частни фирми извършват прегледите. Годишно прекратяваме експлоатацията на 300 до 600 асансьора. Предпочитаме постепенно, с малко финансови средства, да се опитаме да подобрим техническото състояние".

Преди няколко дни председателят на БАА Валентин Маринков заяви, че в страната има общо около 120 000 асансьора, над 80 000 от които са построени и пуснати в експлоатация преди 1990 г. „Има асансьори на по 40, 50, 80 или 90 години. Те са абсолютно амортизирани и от държавната администрация не се търси никакъв начин да се направи така, че асансьорите да отговарят на европейските изисквания, да станат по-безопасни за хората или да се подменят"

По думите на Маринков става ясно, че целта е подмяната на асансьори да влезе в програмата за енергийна ефективност и саниране на сгради, за да може да се отпуснат пари и от Европейския съюз (ЕС).

Коментари: 0