Безработицата няма да падне под 10%

Излишъкът по текущата сметка на платежния баланс е 271.5 млн. евро, става ясно от анализа на Райфайзенбанк България

84 ~ 2 мин. четене

За пръв път от началото на 2008 г. има нарастване на разходите за дълготрайни материални активи, извършени от фирмите. Това става ясно от анализ на Райфайзенбанк България. Според експертите се подобрява динамиката на потреблението и инвестициите.

Като обезпокоително е посочено нивото на безработицата, което остава на високо ниво от 12.3 процента. Минималното подобрение спрямо първото тримесечие е резултат единствено от влиянието на сезонните фактори, смятат анализаторите на банката. Очакванията на финансовата институция са безработицата през следващите години да е не по-ниска от 9-10 процента.

От анализа става ясно, че през юли е отчетено 1.5 процента инфлация заради повишените цени на тока, парното, но и заради очакванията за поскъпване на храните на международните пазари.

Фискалният резерв на страната се е увеличил до 7.1 млрд. лв. благодарение на емисията на 950 млн. евро държавен дълг под формата на еврооблигации. От финансовата институция отчитат ръст и при активите на валутния борд, които вече покриват 192.9 процента от паричната база.

Излишъкът по текущата сметка на платежния баланс е 271.5 млн. евро. Според анализаторите това се дължи на значителното подобрение по отношение на нетното изтичане на доход от страната до едва 29.9 млн. евро. От данните става ясно, че темпът на нарастване на износа на годишна база е 10.7 процента.

По думите на главния икономист на банката Калоян Ганев на фона на представянето на останалите икономики в ЕС, развитията в България са повече от задоволителни. Според него притеснителен остава фактът, че безработицата продължава да е висока, независимо от възстановяването на вътрешното търсене. Експертът обясни, че е възможно известно подобрение през втората половина на годината. Това може да стане, ако икономиката и в частност услугите, които са най-големият сектор, продължат да се развиват в положителна насока.

Подкрепи Economic.bg