Безработните в Испания намаляха със 100 хиляди

Понижението спрямо май 2012 г. е 2,1%

С почти 100 хил. души до 4,62 млн. са намалели хората, търсещи работа в Испания през юни, съобщи BBC. Това е месечен рекорд. Според данните на испанското министерство на труда, през юни броят на подаващите обезщетения за безработица е намалял с 98,85 хил., или 2,1% спрямо предходния месец. В Испания юни е добър месец за заетостта, тъй като това е началото на летния туристически сезон.

Въпреки тези позитивни данни, нивото на безработица в Испания остава най-високото в еврозоната. Вчера европейската статистическа служба Евростат изнесе данни, според които близо 25% от трудоспособните испанци нямат работа. В 17-членния блок с обща валута безработицата е 11,1%.

"Юни традиционно е добър месец за повишаване на заетостта, но никога досега не сме имали спад на безработицата със 100 хил. души. Ще трябва да проследим дали добрите данни за юни говорят за обръщане на тренда в положителна посока", коментира Енграсиа Идалго, държавен секретар по труда.

Юни е третият месец поред, през който броят на безработните в Испания намалява, припомня BBC. През март 4,75 млн. трудоспособни испанци са били без работа.

Намалението се дължи и на предприетите редица реформи от испанското правителство на пазара на труда. Кабинетът се опитва да намали безработицата дори чрез намаляване на обезщетенията при напускане на работа. Реформите обаче никак не се харесаха на работниците и синдикатите.

Коментари: 0