Безредици в Украйна след решението за проруско развитие

Протестите напомниха за Оранжената революция в страната

3683 ~ 2 мин. четене

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Киев. Напрежението се покачи по време на протестите в украинската столица след решението на правителството да спре преговорите по асоцииране на страната към ЕС. Протестите напомниха за Оранжената революция в страната, коментира агенция Reuters, цитирана от бТВ. Този път украинците развяваха знамето на Европа. Част от демонстрантите влязоха в разпра с полицаите, които се опитаха да разпръснат събралите се на централния площад.

На площад "Независимост" в центъра на Киев, въпреки силния дъжд, се събраха близо 3000 души. Пред участниците говориха депутати от опозицията и обществени дейци.

Подобни митинги се състояха и в други градове в страната. Най-многочислен беше митингът в Лвов, където се събраха около 6000 души. Преди това Градският съвет на извънредно заседание поиска да бъде уволнен премиера Микола Азаров и да бъде подписано споразумението за асоцииране с ЕС. В декларация властите на Лвов оцениха решението на правителството като "предателство на националните интереси от страна на президента на Украйна Виктор Янукович и премиера Микола Азаров".

Опозиционната лидерка Юлия Тимошенко призова от затвора привържениците си да излязат по улиците. Днес и в неделя в страната се очакват още протести.

Какво са се споразумели украинският и руският президент - не е ясно, но наблюдатели коментират, че Украйна дължи 17 милиарда долара за руския газ. Предполага се, че заради отказа от ЕС Украйна ще получи по-ниски цени на газа.

В същото време Комунистическата партия в страната събра 3 и половина милиона подписа в подкрепа за провеждане на референдум за присъединяване на страната към Митническия съюз на Русия.

Подкрепи Economic.bg