Библиотекарите искат по-високи заплати

Възможно е да се стигне до нови протести на библиотечните специалисти

Увеличаване на заплатите с 50% и подобряване на материалните условия в библиотеките - това искат библиотечните специалисти в страната. Половин година след протестите в София и ангажиментите, поети от министерството на културата, се оказва, че нещата в библиотеките почти не са се променили.

Както и на протестите преди около 6 месеца, така и сега, исканията на библиотечните специалисти не са се променили. Целта им е възраждане на българските библиотеки. 15 регионални библиотеки се обединиха с писмо до премиера и министрите на финансите и културата, в което припомнят за кризата в тази сфера и искат увеличаване на заплатите с 50% от 1 юли, стартова заплата в библиотека минимум 450 лв. и ежегодна актуализация на средствата.

Другото важно искане е приемането на стандарта за библиотеките, което ще гарантира тяхното осъвременяване и адекватност във времето на модерните технологии.

Освен заплатите, проблем остава и все още неприетият стандарт за библиотечно-информационно обслужване.
Според Ели Попова от Българската библиотечно-информационна асоциация „постигането на този стандарт за библиотечно-информационно обслужване ще спомогне за тяхното развитие като центрове за информация и знание, за достъп до информация и знание.”

Около милион и половина са отделени от Министерството на културата за нови заглавия през миналата година. Колко ще са средства през тази все още не се знае.

Възможно е да се стигне до нови протести на библиотечните специалисти. През следващата седмица се очаква хората работещи в регионалните библиотеки да обсъдят организирането им и да се стигне до стачка, за да се привлече вниманието на правителството към проблема.

Коментари: 0