Бивш топмениджър на Ковачки поема Мини "Марица Изток"

Консултирал съм новия си пост с досегашния работодател, признава Георги Златев

Бизнесмен в дръжавните мини

616 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Бивш топмениджър в структурите на енергийния бос Христо Ковачки поема управлението на държавните мини. По този начин рокадите на кабинета "Орешарски" в енергийните предприятия продължават и през януари.

Мини "Марица Изток" вече е с нов изпълнителен директор, като с решение на борда на държавния Български енергиен холдинг (БЕХ) от днес инженер Георги Златев поема дружеството, съобщи БНР. Става ясно, че новият държавен топмениджър досега е бил директор на ТЕЦ "Брикел", която е собственост на фирми, близки до Ковачки. Новият директор на държавните мини обяви, че вече е "консултирал предложението за новия си пост с досегашния си работодател.

"За държава като нашата, на този етап това е невъзможно. Брикетите, производство на "Брикел", могат постепенно да започнат да се използват единствено в индустрията", коментира Георги Златев по повод бъдещи законодателни промени, които ще ограничат употребата на въглища в България. Той признава, че поканата към него да оглави "Мини Марица изток" дошла от ръководството на БЕХ, който е принципал на дружеството.

Сайтът 3-е news припомня, че през юни миналата година БЕХ освободи изпълнителния директор на "Мини Марица изток" и члена на Съвета на директорите на въгледобивното дружество Теодор Дребов и Димо Димов. На тяхно място бяха избрани Станимир Казлачев и Щерьо Щерев.

В края на миналата седмица Казлачев обяви, заедно с енергийния министър, че мините ще закупят два нови багера като за целта ще бъдат дадени 60 млн. лв. Половината от средствата ще са от Международния фонд "Козлодуй" (МФК). От информацията не става ясно каква е причината за смяната на Казлачев. Преди дни пък Андон Андонов – депутат от ГЕРБ съобщи в Стара Загора, че "Мини Марица изток" имат да получават от длъжници 120 млн. лв.

Коментари: 0