Бившият гръцки финансов министър отива на съд

Той е обвинен, че е изтрил трима свои роднини от списък, в който фигурират имената на гърци, укриващи данъци

180 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бившият финансов министър на Гърция Георгиос Папаконстантину ще бъде разследван за ролята му в скандала с т. нар. "списък Лагард", предаде Reuters. В листа, изготвен от управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, бяха включени хиляди богати гърци, които се предполага, че са укривали данъци чрез използването на швейцарски банки.

Гръцкият парламент одобри започването на наказателното разследване срещу Папаконстантину, а твърденията са, че той е изтрил имената на трима свои роднини от списъка. По този начин той е надхвърлил правомощията си и реално е извършил престъпление, за което може да влезе в затвора.

Опозицията искаше в разследването да бъде включен друг бивш финансов министър и настоящ председател на ПАСОК - Евангелос Венизелос. Депутатите обаче са сметнали, че няма достатъчно доказателства за извършени от него нарушения. Не бяха приет и исканията да се разследват бившите премиери на страната - Лукас Пападимос и Георгиос Папандреу.

През 2010 г. френските власти са предали на Папаконстантину списък, откраднат от британската банка HSBC, с около 2 000 гърци със сметки в Швейцария, които да бъдат разследвани за възможно укриване на данъци. Тогава властите не са предприели нищо. Миналия месец Атина отново поиска копие на списъка и беше установено, че имената на трима роднини на бившия финансов министър са махнати от предишното копие.

Папаконстантину, който беше финансов министър в периода 2009 г. - 2011 г., отрича всички обвинения, твърдейки че не е направил никакви промени в списъка с данни и е жертва на клеветническа кампания.

Подкрепи Economic.bg