Бизнесът не иска НАП да има достъп до кредитния регистър на БНБ

Проучване на БТПП показва 70% неодобрение към идеята

160 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

По-голямата част от фирмите, членуващи в Българската търговско-промишлена палата (БТПП) не одобряват даването на достъп на НАП до кредитния регистър на БНБ. Това показва експресно проучване на Палатата, проведено в периода 31 юли - 1 август 2013 г.

Делът на неодобрителните оценки е 70%, одобрението достига едва 24%, а 6% са колебаещите се относно мярката.

Счита се, че ако бъде даден достъп на НАП до кредитния регистър на БНБ, това би бил още един канал за изтичане на търговска информация към неподходящи ползватели, заради високата степен на недоверие, с която се ползват данъчните служители.

Основните опасения на фирмите от реализирането на подобна мярка са свързани със създаване на възможности за злоупотреби и увеличаване на натиска върху бизнеса. Според фирмите, и сега институциите имат достатъчно инструменти за противодействие срещу укриването на данъци.

Основната част от фирмите (60%) не смятат, че даването на достъп на НАП до кредитния регистър на БНБ ще доведе до по-висока събираемост на данъци. Същевременно, над 80% от фирмите са на мнение, че ще бъде нарушена банковата тайна и само 11% нямат такива опасения.

Подкрепи Economic.bg