Бизнесът ще се радва на по-малка бюрокрация

Предвижда се намаляване на необходимите документи за ползване на 84 административни услуги

172 ~ 1 мин. четене

Бизнесът ще се радва на по-малка бюрокрация, след като правителството прие план за намаляване на административната и регулаторна тежест за фирмите, стана ясно от решенията на Министерски съвет (МС).

Предвиждат се 249 мерки, които да облекчат фирмите. Срокът за изпълнението им е до 30 ноември 2012 г. В основната си част мерките са инициирани по предложение на представители на неправителствени, браншови и работодателски организации. Взети са под внимание публикации и коментари в медиите.

До изготвянето на плана се стигна след провеждане на инициативата за намаляване на административната и регулаторна тежест за бизнеса. Мерките бяха одобрени от Съвета за административна реформа, който се събра през февруари 2012 г. Целта на инициативата е премахване, опростяване и намаляване на административните пречки пред бизнеса. В момента затруднението идва от общо 750 регулаторни режима.

В плана се предвижда намаляване на необходимите документи за ползване на 84 административни услуги. Ще бъдат намалени сроковете за предоставяне на 54 услуги, а информация за други 30 услуги ще се обменя по служебен път. Предвижда се създаване на електронни регистри за 17 услуги.

Най-много мерки са предложени в сферата на здравеопазването (45), на земеделието и храните (43) и на икономиката, енергетиката и туризма (26).

Подкрепи Economic.bg