Бизнесът търпи милиони загуби на петък 13-ти

Само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 млн. долара на този ден, защото повечето хора не отиват на работа

236 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Всяка година на петък 13-ти бизнесът търпи загуби от милиони. Само в САЩ са регистрирани загуби между 800 и 900 млн. долара на този ден, защото повечето хора не отиват на работа. На петък 13-ти ресторанти и увеселителни заведения остават празни. Данни на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, показват, че между 17 и 21 млн. души само в Съединените щати, изпитват страх на този ден, съобщи Kmeta.bg.

Наричаният още ”Фаталният петък” ден, предизвиква първобитен страх у много хора. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолозите смятат, че хората, които считат себе си за нещастни, по-често вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Учените наричат фобията от петък 13-ти ”трискаидекафобия”. Страдащите от нея през този ден са толкова парализирани от страх, че цял ден не смят да излязат от вкъщи. Други отказват да летят със самолет, да купуват жилища, или да извършват каквото и да е друго действие от ежедневието си, за да се предпазят от неуспех.

"Черният петък" се сдобива с лошата си слава след ред събития, които историята "помни". 13 е "лошото" число след 12, което е пълно и завършено - месеците в годината са 12, зодиите - също, боговете на Олимп също са били 12 и т.н. Затова числото 13, освен че е просто и не може да се дели, се приема за необикновено. Някои хора дори вярват, че ако на една маса седнат 13 души, един от тях ще загине. В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-тият в групата е самият дявол.

В комбинация към "нещастното" число идва и петък, който се смята за "страдален" от XIV век насам. В този ден Иисус Христос е бил разпънат на кръста. Той е бил предаден от 13-ия си ученик - Юда.

Тези, и много други факти хвърлят в смут хората. В резултат повече от 80% от небостъргачите нямат 13 етаж, а във "Формула" 1 няма болид, който да носи този номер. Улиците във Флоренция имат номера 12 или 12А, но не и 13.

Подкрепи Economic.bg