Близки до „Царя на войната“ Виктор Бут осъдени за подкупване на политици

Двама украинци дали $22 хил. за уреждане на старческия си дом в щатския съвет

352 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Двама съратници на световноизвестния търговец с оръжията, руснака Виктор Бут, увековечен oт Никълъс Кейдж във филма „Царят на войната”, са осъдени от Федералния съд на Манхатън, информира руската служба на британската радио-телевизия BBC (BBC Russian). Присъдата идва, след като по-рано (през есента на 2013 г.) имигрантите от Украйна Игор Цимерман и Ростислав Белянский си признаха за подкупване на двама членове на щатския съвет в Ню Йорк.

Роденият в Одеса 47-годишен Цимерман, когото съдията Уилям Поули нарече „Архитекта на престъпния сговор”, получи 2 години затвор. Неговият 42-годишен съучастник Ростислав Белянский – 1,5 години. Към това първият ще плати глоба от 10 хил. долара, а вторият – едва 2 хиляди.

Получилият от тях рушвет общински съветник Нелсън Кастро пък веднага се съгласи да сътрудничи на следствието в качеството на таен доносник. Друг член на щатския парламент, 47-годишният Ерик Стивънсън се отказа да се признае за виновен и в началото на месеца също бе осъден.

Последният бе обвинен в получаване от Цимерман и Белянский и братовчеда му Игор, както и от съучастника им Давид Бинман на подкупи за обща сума от 22 хил. долара. Срещу тези пари той е уреждал за отворения от тях дневен център за възрастни хора по-бързо прокарване на природен газ. Също така е рекламирал старческия им дом сред пенсионери и дори е внесъл законопроект за тригодишен мораториум върху нови подобни места. Проектозаконът, чиято цел бе единствено елиминиране на конкуренцията в щата Ню Йорк все още е сред разглежданите от съвета.

От един от аудиозаписите става ясно, че Стивънсън заплашва Гонзалес, че ако някой посмее да го подслушва или да записва, ще се „осове на гробище”. „Това са конкретните думи на Стивънсън – „На гробището!”, поясни преди пред съда прокурорът Брайън Джейкъбс.

Според Стивънсън обаче той само „на шега” е използвал уличния сленг и в никакъв случай нямал предвид, че някой може да бъде убит: „Ние казваме „Аз ще те погреба!”, но ние нямаме предвид това. Аз съм честен мъж!”.

Стивънсън се опитваше да се прави и на онеправдан като чернокож американец: „Още един черен попадна на мушката, още един черен е арестуван, още един черен е осъден от белите! Така става в Америка до безкрай...Имаме черен президент. Но в нашето Министерство на правосъдието е време за реформи!”

Според главния окръжен прокурор Прит Бхарра осъдените се надявали, че могат да „купят” законопроект за задоволяване на собствения бизнес: „Но тези присъди доказват, че рушветите, които са дали на Ерик Стивънсън, купиха им само престоя във федералния затвор”.

Междувременно Бхарра е един от американците, на които им е забранено влизането в Руската федерация заради делото „Виктор Бут”. Адвокатският екип на Бут е и сред защитниците на двамата украинци. Бинман и Белянский ще бъдат с огласени окончателни присъди на 6 февруари.

Съдията Поули пък е бил председател на скорошния съдебен процес на друг известен съучастник на Виктор Бут -  американеца със сирийски произход Ричард Чичакли, който е осъден през март 2013 г.

„Те, очевидно, решиха да направят онова, което правиха в родината си (Украйна – бел. ред.), тоест дадат пореден рушвет. Но дадоха недостатъчно, затова и ги прибраха на топло. Те трябваше първо да си поискат ценоразписа”, коментира Филис Еспозито във форума на в. Daily News.

„От историята се създава впечатление, че в света на политиката това не се случва често. Аз смятам, че ако се прокарат през детектора на лъжата всички конгресмени и конгресменки шарлатани и, то 90% от тях ще се окажат лъжци и мошеници”, коментира пък форумистът Дентън, цитиран от BBC.

Коментари: 0