Близо 730 хил. лв. са даренията за Перник

Местните власти са събрали 194 хил. лв.

140 ~ 1 мин. четене

"Около 730 хил. лв. са събраните средства в национален мащаб в дарителската кампания за пострадалите от земетресението в Перник и региона. Дарителската кампания обаче не е приключила. Това е много справедлив начин за помощ", каза пред Нова телевизия министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев. Той припомни, че не само парите са помощ, а вече има доброволци, които помагат. "Всеки който иска да помогне с труд или пари може да се обърне към нас или към Българския червен кръст (БЧК). Никой доброволец няма да бъде върнат. Целта е да възстановим най-засегнатите райони, а не да правим скандали", коментира министърът.

По думите му са удовлетворени нови 29 молби, подадени от пострадали и са отпуснати са още 180 хил. лв. за ремонти. "Хората, които нямат собственост, а са живели под наем трябва да бъдат настанени някъде през зимата", добави Томислав Дончев.

Той е категоричен, че хората с много разрушени жилища със сигурност са обезщетени. "Тези, които са загубили жилищата си скоро ще имат дом. Вече са поръчани сглобяеми къщи. Самотните възрастни хора ще получат до 40 кв. м. сглобяема къща или ще бъдат настанени в общински жилища", добави Дончев.

Кметът на Перник Росица Янакиева поясни, че събраните дарения на местно ниво са близо 194 хил. лв. - от граждани и фирми. "Част от тях ще отидат за детска градина, която беше разрушена. Други средства ще се използват за неотложни ремонти", каза Янакиева. Тя призова да се ускори работата на междуведомствената комисия, за да могат пострадалите да получат помощ.

Подкрепи Economic.bg