Boeing съкращава над 2000 служители

Редуцирането на персонала ще бъде от подразделенията за производството на машини от модела 787 и 747

116 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американският производител на самолети Boeing ще съкрати от 2000 до 2300 работни места до края на годината, съобщиха от компанията, цитирани от Reuters. Редуцирането на персонала ще бъде от подразделенията за производството на машини от модела 787 и 747.

Като причини са изтъкнати авариите с Boeing 787 Dreamliner и по-малката нужда от хората, заради приключването на развойната дейност на двата модела. Най-засегнати ще бъдат подразделенията в Евърет, близо до Сиатъл.

Реално ще бъдат съкратени около 800 служители, а бройката ще намалее допълнително по линия на самонапускащи, трансфери и замразяване на нови назначения, се казва в изявлението на компанията. Всички начини за избягване на съкращенията са били изчерпани, твърди концернът. Така например от началото на годината 500 позиции са били запазени чрез преструктуриране на дейността.

През последните месеци Boeing изпитва значителни проблеми със своите престижни самолети Dreamliner. Всички използвани в световен мащаб Dreamliner-и трябваше да останат на земята от средата на януари. Американската агенция за контрол на въздушното движение FAA наложи след поредица от премеждия световна забрана за полетите, защото вградените във въздухоплавателното средство литиево-йонни батерии прегряват, а някои от тях са се запалили. Въпреки това Boeing очаква по-бързо вдигане на забраната на полети от първоначално планирания срок.

Подкрепи Economic.bg