Еврото поскъпна след добрите новини от Кипър

Цената на златото със спад след споразумението в Никозия

236 ~ 3 мин. четене

Еврото поскъпна по време на ранната търговия в понеделник, след новината, че лидерите на Европейския съюз и президентът на Кипър са постигнали спасително споразумение за избягване на финансовия колапс на островната държава.

Източници от европейският съюз заявиха, че споразумението включва създаването на т.нар "добра банка" и "лоша банка" и затварянето на втората по-големина банка в Кипър. Споразумението беше договорено между президентът на Кипър, Никос Анастатидис, президентът на Европейския съвет, Херман Ван Ромпой, и председателят на Европейската комисия, Жозе Мануел Барозу.

Споразумението ще бъде представено по-късно днес за обсъждане и одобрение от страна на финансовите министри от еврозоната. В подкрепа на някои от кипърските банки бе и сделката от петък, с която гръцката банка Пиреос се наема да придобие част от закъсалите клонове на кипърските банки с цел повишаване на тяхната ликвидност и намаляването на разходите им. Сделката подлежи на одобрение от страна на европейските органи за защита на конкуренцията. Еврото поскъпна рязко до 1,3047 долара от 1,2980 долара, отдалечавайки се от четиримесечното дъно от 1,2844 долара, достигнато миналия вторник.

Според пазарни анализатори, инвеститорите очакваха някакво споразумение по кипърския въпрос и реагираха положително на новината, но несигурността около еврото остава, тъй като споразумението все още е предмет на допълнителни дискусии.

Според някой пазарни наблюдатели, еврото намира подкрепа и от постъпленията от данъци в европейските икономики в края на тримесечието, което е възможно да изпрати еврото на ниво от над 1,3100 долара през следващите дни. В подкрепа на единната валута са и очакванията за разрешаване на политическата криза в Италия, след като в петък президентът на Италия, Джорджо Наполитано, поиска лидерът на ляво-центристката партия, Пиер Луиджи Берсани, да се опита да спечели достатъчно подкрепа в разделения парламент на Италия за формиране на правителство.

Европейският съюз даде срок на Кипър до понеделник да намери сумата от 5,8 млрд. евро, която островната държава трябва да задели от своя бюджет, за да получи необходимият спасителн транш от 10 млрд. евро. Без осигуряване на необходимите средства, Европейската централна банка ще намали средствата за кипърските банки и страната може да бъде принудена да излезете от еврозоната. Неуспехът на преговорите между Кипър и Евросъюза може да доведе до по-силни разпродажби на еврото и на финансовите пазари, но някои анализатори считат, че разпродажбите ще бъде ограничени предвид, че средствата в кипърските банки представляват 0,2% от размера на средствата в еврозоната. Европейските финансови пазари останаха относително спокойни, откакто избухна финансовата криза в Кипър.

След новините от Европа, азиатските фондови пазари реагираха положително, като широкият индекс MSCI на азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се придвижи нагоре с 0.5%, доближавайки се до най-ниското си ниво за последните три месеца. Японският борсов индекс Nikkei Stock Average отвори с покачване от 1,4%, след като в петък загуби 2,4% от стойността си.

Доларът поскъпна спрямо йената с 0.4% до 94,90 йени, след като достигна дъно от 94,19 йени в петък. Спрямо кошницата от основните валути, щатският долар отстъпи с 0,6% рано в понеделник.

След новините от Кипър рано в понеделник, еврото се покачи спрямо японската йена до 123,79 йени, след като отвори на цена от 122,70 йени.

Цената на златото със спад след новините от Кипър

Цената на златото намаля рано в понеделник, след като стана ясно, че Кипър е договорил спасителен план с международните кредитори, като планът трябва да получи одобрение от финансовите министри от еврозоната.

Спасителното споразумение включва създаването на т.нар "добра банка" и "лоша банка" и затварянето на втората по-големина банка в Кипър. Около час след новината цената на златото се стабилизира, като се върна на нивата си на затваряне в петък. По време на новината, спот цената на златото се понижи с 0,2% до 1605 долара за тройунция, след което се установи на ниво от 1608 долара.

Данните на американската комисия за търговия с ценни метали показаха, че инвеститорите в САЩ са увеличили нетните си дълги позиции в злато в седмицата до 19 март с 63% до 70 193 договора, което е значително покачване спрямо 39 631 броя договори в началото на месец март.

Данните показаха, че най-големият в света фонд за търговия със злато SPDR Gold Trust е оставил размера на златните си авоари непроменен на 1221.26 тона, като това е първата седмица от последните дванадесет, в която фондът не намалява запасите си в злато.

Цената на  петрола се покачи с 40 цента за барел, достигайки 94,40 долара за барел, като основна причина за покачването бе оптимизмът за решаване на кипърската финансова криза, след постигнатото споразумение с европейските лидери.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg