Японците са забогатели значително в края на 2012 г.

Богатството на домакинствата се е увеличило с 3.1% през четвъртото тримесечие на миналата година

172 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Активите на домакинствата в Япония са се увеличили рязко през четвъртото тримесечие на миналата година. На годишна база увеличението е с 3.1% до 1.547 трлн. йени (16 млрд. долара) в края на 2012 г.

Това е най-голямото увеличение за последните пет години, пише Bloomberg, като цитира данните на Bank of Japan. Причината според анализатори е поскъпването на акциите през последното тримесечие, което пък се дължи да усилията на централната банка да поддържа евтина йена.

Очакванията са, че увеличението в състоянието на хората ще им позволи да харчат повече и ще помогне на икономиката да излезе от третата поредна рецесия, в която изпада страната в рамките на пет години.

"Има чувство на оптимизъм в Япония и това е нещо, което не съм виждал през последните няколко години", коментира за Bloomberg Акийоши Такумори, главен икономист в Sumitomo Mitsui Asset Management Co. в Токио. "Увеличението на активите трябва да бъде попътен вятър за потреблението и икономиката", добави той.

От данните на централната банка на Япония става ясно, че 55% от активите на домакинствата са под формата на пари в брой.

Заради добрите данни индексът на най-ликвидните компании в страната - Nikkei 225 отчете дневен ръст от 1.7% до 12 546.50 пункта. Японската йена поевтиня с 0.3% до 94.79 йени за долар.

Подкрепи Economic.bg