Бойко Борисов: България е финансов отличник

България настоява за увеличаване на средствата за Кохезионната политика

96 ~ 2 мин. четене

България е отличник що се отнася до финансовата дисциплина. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на Срещата на високо равнище на групата "Приятели на Кохезията", която се проведе в словашката столица Братислава. Българският министър-председател призова за прилагането и спазването на строга фискална дисциплина, паралелно с осигуряването на адекватно и справедливо кофинансиране по европейските фондове.

"Дебатите по следващата Многогодишна финансова рамка (2014-2020) ще бъдат изключително тежки", отбеляза още премиерът. Той изрази увереност, че предложението на Европейската комисия (ЕК) ще бъде одобрено на предстоящия Европейски съвет и гласувано от Европейския парламент. "Ако това не се случи и се наложат следващи дебати по темата, ще даде много лош сигнал към всички европейски данъкоплатци и към световните пазари" допълни Борисов.

"За да не се стига до подобен сценарии, и за да се балансират предложенията, трябва да бъдат убедени "страните-донори", че инвестираните от тях средства наистина ще отидат по предназначението им. Защото не е честно едни държави само да искат и да получават средства, да харчат, повече, отколкото произвеждат", допълни г-н Борисов. Затова по време на форума той е споделил мнението си, че Маахстритските критерии би следвало да станат задължителни.

"България е отличник по тези показатели, благодарение на българския народ, който изстрада своите ограничения, но занапред нашият икономически растеж ще бъде на базата на сигурна основа", отбеляза още премиерът и допълни, че останалите участници са споделили мнението, че трябва да има стимул за тези, които са привели бюджетите си в съответния норматив.

Пред делегатите на форума Борисов заяви, че България настоява за увеличаване на средствата за Кохезионната политика, но същевременно и за спазване на строга финансова дисциплина.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е потвърдил пред Бойко Борисов постигнатите  и отчетени резултати за България при усвояването на средствата от еврофондовете. Към момента страната ни е усвоила 25% от средствата и е подписала договори за 81%. "Това е защото нашето правителство успя да създаде по-добър административен капацитет и в момента нямаме нито една спряна европейска програма, докато при предишния кабинет размерът на усвоените средства беше под 1%" , каза още Борисов.

Подкрепи Economic.bg