Борисов: БСП ще дава пенсии с пари за европроекти

Това няма да вдигне стандарта на живот, а програмите ще спрат и строителството ще замре, категоричен е бившият премиер

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

Хипотеза за пренасочване на парите от държавния бюджет, които са нужни за съфинансиране на европроекти към изплащане на пенсии изказа бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. "Това, първо, няма да вдигне стандарта на живот, а второ, програмите ще спрат и строителството ще замре", каза Борисов пред Kmeta.bg.

Лидерът на най-многобройната партия в парламента е категоричен, че ефектът от подобна стъпка, ще е краткотраен и няма да стимулира нито потреблението, нито икономиката, нито пък ще задоволи социалните искания на хората.

Борисов предупреди, че само за месец сегашните управляващи губят 1 млрд. лв. от парите за земеделците. На практика това означавало, че загубите са десетки милиони дневно. Съвсем реална е и опасността Брюксел да ни спре програмите.

"Сега, когато виждат нестабилната политическа обстановка, неумението да се управлява, изцяло роднинските назначения и назначенията на приятелски кръгове в това правителство, един по един, за съжаление, траншовете към България ще спрат. За съжаление, след това и ние няма да можем да възстановим тези пари, те са безвъзвратно изгубени за българския народ", каза пък за Фокус лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов, сегашните управляващи искат да актуализират бюджета, за да компенсират загубите от еврофондовете с държавния бюджет. "Това, което съм построил за тези 4 години, ще остане единственото за дълги години напред, на което българите ще се порадват. В следващите години няма да има, няма да се откриват нито южни тангенти, нито метро, нито Дунав мост 2… "Тракия" и "Люлин" ги направихме; ще довършат двата лота на Яна и на магистрала "Струма" и толкова", допълни Борисов.

"На Европейския съвет аз защитих за България 2.5 млрд. евро за нашите селскостопански производители. Те много се радваха на това, защото това са 5 млрд. лв. отгоре живи пари, които ще се изсипят в българското земеделие. Да им отрежат 1 млрд. лв., това е да им отрежат обновяването с нови трактори, комбайни и машини в следващите години, като цяло", каза още бившият министър-председател.

Борисов коментира и новото Министерство за инвестиционно проектиране. "Използвам случая да запитам - какъв е този министър, на новосформирано министерство - за инвестиционните проекти, който има коли, секретарки и харчи луди пари, а вече 30 дни не е направил нито едно изявление, не се знае какво работи и какво ще работи", смята той.

Коментари: 0