Борисов: Няма пазар за нашия ток

Премиерът обяви, че в Министерството на икономиката не вярва на никой друг, освен на министър Делян Добрев

Снимка: БГНЕС

92 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В момента България има възможност да изнася допълнително 500 мегаватчаса електроенергия към сега изнасяните 1 500 мегаватчаса, но няма кой да я купува. Това каза премиерът Бойко Борисов в ефира на bTV. Министър-председателят каза още, че не вярва на никой в Министерството на икономиката, освен на министър Делян Добрев.

"Само на Делян Добрев имам доверие в министерството, на никой друг. Затова съм наредил да носи оригиналните документи постоянно в себе си и дори да спи с тях", каза Борисов. Според него не може да се вярва на администрацията в министерството, тъй като досега са крили документите, които доказват, че централата струва над 10 млрд. евро. "Не може да ми крият досега договори и писма на НЕК. Не може да не сме ги знаели досега, след като са от 2008-2009 г.", добави премиерът.

Борисов обясни още, че през 2006 г. и 2007 г. нито лидерът на БСП Сергей Станишев, нито президентът Георги Първанов са искали да подпишат окончателен договор за Белене. "За радост на всички българи Станишев проявява характер и не подписва за "Белене". Истината е, че за да отговори на кръговете в БСП се взима решение да се дадат много пари - 300 млн. Ако Станишев е искал, той е щял да подпише договора през 2006 г. или 2007 г.", добави премиерът.

Той обясни, че е питал и двамата какъв ще е инфлационният индекс, но са отказали да му отговорят. "Тези 6.3 млрд. евро, които са записани в меморандума. са само цената на реакторите", каза Борисов.

Министър-председателят обясни, че през 2010 г. е говорил лично с директора на "Росатом" Сергей Кириенко, за да разбере колко точно ще струва централата. "На Кириенко му бях поставил условие да признае, че когато през 2006 г. са обявили цена от 3.8 млрд. евро са излъгали и такава цена няма. В меморандума е записано наистина 6.3 млрд. евро. Меморандумът обаче няма никаква правна стойност. Това е само принципно съгласие", каза Борисов. Той обясни, че правителството е положило много усилия, за да защити проекта, тъй като за него досега са дадени над 1 млрд. лв.

"Когато съм говорил с руския президент Владимир Путин, винаги съм му казвал, че искам да съм сигурен, че реактори ням да се затварят след време. Искам да съм сигурен, че има голям инвеститор. Ние не можем да дадем държавни пари, защото ги няма. Това съм му казвал на Путин", каза премиерът.

Подкрепи Economic.bg