Samsung и Apple контролират половината пазар на смартфони

Продажбите на "умни" телефони през 2012 г. са се увеличили с 43% в глобален мащаб

116 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Южнокорейската Samsung Electronics и американската Apple са държали половината от пазара на смартфони през 2012 г. По данни на Strategy Analytics в глобален мащаб продажбите на "умни" устройства са се увеличили с 43% до 700 млн. смартфона.

Според проучването продажбите на Samsung са представлявали 30.4% от общия пазар през 2012 г. Година по-рано пазарният дял на компанията е бил 19.9%. При Apple увеличението е почти незначително - 19.4% през миналата година от 19% през 2011 г.

"Увеличаващата се популярност на Samsung Galaxy и iPhone отнема все повече от пазарния дял на изпадналата в криза Nokia", пише Strategy Analytics в своето становище. До 2010 г. финландската компания беше лидер на този пазар, но в края на 2012 г. пазарният и дял е едва 5%.

"Огромните бюджети за маркетинг, широките канали за дистрибуция и атрактивното продуктово портфолио помагат на Samsung и Apple да се превърнат в доминанти на пазара на смартфони", коментира за Bloomberg Линда Сю, анализатор в Strategy Analytics. "Nokia все още страда от липсата на "модел герой", с каквито разполагат Samsung и Apple", добавя тя.

Данните на Strategy Analytics показват, че през 2012 г. Samsung е удвоила продажбите на смартфони до 213 млн. броя. Apple е продала 135.8 млн. броя, а Nokia - 93 млн. броя смартфони.

Подкрепи Economic.bg