Йената достигна 30-месечно дъно спрямо долара

Златото продължи да поевтинява

112 ~ 4 мин. четене

Йената се срина с 2% спрямо долара и достигна две и половина годишно дъно, по време на търговията в четвъртък. Основна причина за спада на йената бе изказването на правителствените икономисти на Япония, че правителството няма никакъв проблем и дори е желателно доларът да достигне цена от 100 йени.

От месец ноември миналата година досега йената е загубила повече от 10% от стойността си, стартирайки от 80 йени за долар. Основна причина са очакванията, че новият министър-председател на Япония Шиндзо Абе ще принуди Японската централна банка да облекчи паричната си политика за борба с дефлацията в страната.

Спадът на йената бе в застой в началото на седмицата, като валутата дори възвърна част от загубите си, след като Японската централна банка заяви, че  ангажиментът за покупка на активи от страна на държавата ще се приложи с пълна сила през следващата година, разочаровайки инвеститорите, които очакваха далеч по-агресивни мерки за облекчаване на паричната политика в страната.

Но моментното поскъпване на йената бе използвано от голяма част от инвеститорите, за отваряне на големи поръчки срещу йената и лавинообразно нарастване на залозите срещу нея.

Определаната днес от министър-председателят Шиндзо Абе и членовете на кабинета му цел от 100.00 йени за долар предизвика рязко увеличение на обема на търговия срещу йената и нейното поевтиняване.

Доларът се повиши до  90,53 йени, достигайки най-високото си ниво от юни 2010 година досега. Това се случи само ден след като доларът достигна едноседмично дъно от 88,03 йени. Поскъпването на доларът бе най-голямото процентно увеличение за един ден от 31 октомври  2011г.

Еврото достигна 21-месечен връх спрямо йената, регистрирайки цена от 121,06 йени. В края на деня еврото се разменяше за 120,90 йени. Основни купувачи на еврото спрямо йената бяха азиатските централни банки.

По-добрите от очакваните данни за намаляване на новите молби за безработни в САЩ вдигнаха доходността на щатските облигациите, което също помогна за покачването на долара спрямо йената. Данните показаха, че броя на новите молби за безработни е достигнал най-ниското си ниво за последните пет години.

Спрямо долара, еврото поскъпна  до 1,3392 долара, приближавайки се до 11-месечения си  връх от 1,3403 долара, достигнат на 14-ти януари тази година. Според техническият анализ, краткосрочната съпротива в двойката евро/долар е точно 11-месечения  връх от 1,3403 долара, а като краткосрочна подкрепа се посочва нивото от 1,3250 долара, което е в близост до дъното от 11-ти януари тази година.

Данните за активността на частния сектор във водещите европейски икономики показха подобряване с най-бърз темп за последната година на частния сектор в Германия  и слабо влошаване на частния сектор във Франция.  Като цяло данните са сигнал за подобряване на икономическите условия в еврозоната. Според пазарни анализатори, фондове и асет мениджъри купуват евро и  ако данните за икономиката продължават да показват перспективи за региона, единната валутата се очаква  да нарасне.

Очакваното погасяване следващата седмица на част от дълга на европейските банки, който те получиха от Европейската централна банка преди малко повече от година, може да даде тласък на еврото. Банките взеха заеми за  повече от 1 трилион евро по дългосрочния план за рефинансиране на заеми от ЕЦБ. Според анкета на Ройтерс, пазрните участници очакват да бъдат изплатени около 100 милиарда през следващата седмица.

Златото продължи да поевтинява

Златото поевтиня за втори пореден ден в четвъртък, като основна причина за спада на ценният метал е увеличаването на доверието в глобалното икономическо възстановяване, което води до отлив на инвестиции от считаните за сигурно убежище златни кюлчета.

Данните в четвъртък за  растежът на масовото производство на Китай показаха двугодишен връх на нарастване през януари. Това е още един знак за възстановяването на  втората по големина икономика в света.

Спот цената на златото се придвижи надолу  до  1667 долара за  тройунция, отдалечавайки се от едномесечния връх от 1695 долара за тройунция, достигант във вторник.

Инвеститорите в злато са в очакване на срещата на Федералният резерв на САЩ следващата седмица, която може да хвърли светлина дали ултра-облекчената паричната политика в САЩ ще продължи. Тази политика бе основен двигател за цената на златото през последните две години. Според финансови анализатори, докато все още няма ясни сигнали за затягане на паричната политика на САЩ, златото е малко вероятно да поевтинее много.

Техническият анализ показва, че в краткосрочен план златото има подкрепа на цена от 1625 долара за тройунция, ниво достигнато за последно на  4-ти януари тази година.

На физическият пазар, Китай все още купуват злато, но по-малко, отколкото през предишните няколко години. Физическите поръчки са засилени по-това време на годината в Китай в очакване на китайската нова година през февруари. Златните бижута са популярни подаръци в Китай, но според търговци темпото на изкупуване е в застой в сравнение с предишни години.

Цената на петрола се повиши в четвъртък, стимулирана от силните икономически данни от Китай, еврозоната и САЩ. Ценната суровина получи и  допълнителен тласък от очакванията, че главният нефтопровод, който намали квотата си на подаване на петрол, поради прекалено нарастналите запаси, може да възобнови работа на пълен капацитет в рамките на една седмица.

Последно за деня цената на петрола бе 96,48 долара за барел, което е покачване с 75 цента.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg