Преквалифицират работниците от ВМЗ-Сопот с европари

Според социалния министър Тотю Младенов съкратените служители ще могат да придобият нови умения чрез Оперативна програма "Човешки ресурси"

148 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Съкратените служители от ВМЗ-Сопот ще могат да се преквалифицират с пари от Оперативна програма "Човешки ресурси". Това каза в ефира на БНР министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Според него тази преквалификация ще бъде на база това, което се търси и на база желанието на самите работници. "Правилното е според търсенето на пазара на труда", каза той.

Синдикатите и ръководството на ВМЗ-Сопот ще знаят в началото на следващата седмица колко от работниците, подлежащи на съкращения, ще могат да получат нова работа по оперативните програми. Министър Младенов каза, че Сопот и Карлово вече са заявили 500 работни места по програмата. "Програмата поема 380 лв. работна заплата плюс осигуровките за срок от една година", каза министърът. Той добави, че само Карлово е заявил 300 работни места.

"До понеделник съм възложил на бюрата по труда от частния бизнес от регион Пловдив да ни представят от какви работници имат нужда, за да може да кандидатстват тези работодатели по оперативните програми и по Националния план по заетостта. Надявам се, че минимум 300 човека ще могат да поемат и те.

Министър Младенов потвърди, че ще бъде обсъден и вариант за половин работен ден във Вазовските заводи. "Министерството на труда преговаря с финансовото министерство за увеличение на средствата по Националния план за заетостта. Решение по този въпрос ще бъде взето идната седмица", съобщи Тотю Младенов.

Подкрепи Economic.bg