Shell и Украйна подписаха за добива на шистов газ

Това стана по време на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос

3644 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Енергийният гигант Shell подписа окончателно споразумение с Украйна, което ще му позволи да добива шистов газ в страната, предаде BBC. Сделката е на стойност 10 млрд. долара и беше сключена на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос.

Документът беше подписан от министъра на енергетиката Едуард Ставицки и генералният директор на Shell Питър Восер, в присъствието на украинския президент Виктор Янукович. По силата на споразумението енергийната компания ще може да добива природен газ от шисти за период от 50 години.

"Станахме свидетели на едно велико събитие", коментира Янукович, след като документът беше подписан късно снощи.

Сделката е част от усилията на Киев да намери и друг енергиен източник за икономиката си освен руския газ. Според украинското правителство находището на шистов газ в източен Донецк има капацитет от 3 трлн. кубически метра шистов газ - достатъчно, за да задоволи за 70 години напред нуждите на 46-милионната страна при сегашното ниво на потребление. Според някои прогнози Украйна заедно с Полша и Франция вероятно разполагат с най-големите залежи от шистов газ в Европа.

Дяловете по сделката са 50% за Shell и 50% за компанията Надра Южовска, от която държавата притежава 90%. Останалите 10% принадлежат на малка частна фирма, която според украинските медии, е свързана с роднини на президента Янукович.

Подкрепи Economic.bg