Борисов: По-облагодетелствани сме от Хърватия

Изпълняваме Маахстриските критерии и това беше отчетено в Брюксел, коментира премиерът

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

С кохезионната политика България плаща 20% от инфраструктурата, а 80% получава от ЕС, затова е по-облагодетелствана от Хърватия. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с хърватския си колега Зоран Миланович след среща "на четири очи" между двамата, предаде "Фокус". "Затова българският външен дълг остана толкова нисък, а хърватският се качи - заради плащанията на кредитите по големите инфраструктурни проекти", добави премиерът.

"България е втора по най-нисък външен дълг в Европа, c 0.46% бюджетен дефицит и намаляващи лихви по заемите. България изпълнява Маахстриските критерии и това беше отчетено в Брюксел", посочи Борисов.

Министър-председателят обясни, че България допуска под 2% грешки при усвояване на европейски проекти, при среден коефициент за стария континент  - 5%. "Страната е давана за пример в това отношение", каза още премиерът.

На въпрос на хърватски журналист за ядрената енергетика, Борисов каза, че в момента България произвежда електрическа енергия от атомната централа в Козлодуй. "Имаме пети и шести реактор - 2000 мегавата, които издържаха всички стрес тестове, и които дават една шеста от произведената в България енергия. Възнамеряваме да строим седми реактор. България е твърдо за ядрената енергия", каза Борисов.

Подкрепи Economic.bg