Борисов: Преговорите за „Белене“ трябва да спрат веднага

Референдумът за АЕЦ „Белене“ може да се направи и по електронен път

84 ~ 2 мин. четене

Преговорите за АЕЦ „Белене” трябва веднага да бъдат спрени. Референдумът по темата трябва да се проведе максимално бързо и дебатът да се пренесе в парламента веднага. Това заяви премиерът Бойко Борисов във Велико Търново.

По-рано през деня президентът Росен Плевенелиев изрази същото мнение, обяснявайки, че не бива парламентът да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ "Белене".

Борисов посочи, че още не е провел разговор по темата с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, но бе категоричен, че преговорите за АЕЦ „Белене” трябва веднага да бъдат спрени.

Може да тестваме - референдумът за АЕЦ "Белене" да се направи по електронен път, заяви още Бойко Борисов. По думите на премиера - националното преброяване е било направено по електронен път и около 80% от българите са гласували по този начин. Електронното преброяване не е струвало на държавата никакви пари.

Той подчерта, че при дебатите за референдума трябва да бъдат ясно разписани въпроси – откъде ще се вземат 22 млрд. лева, колко след това ще струва токът, кой ще прави електропреносната мрежа, къде ще се носи ядреното гориво. „Ще обременим хората с много експертни въпроси. Ще е важно тогава българинът много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа „за” или „против”.

Бойко Борисов съобщи, че са отчетени над 5000 гласа за провеждане на референдум. „Сега - те как са ги събрали, за всички стана ясно. Както си плащат за избори Станишевите хора, така си плащат и за референдум. Имат много пари – плащат”, заяви премиерът.

Подкрепи Economic.bg