Дългът на Испания ще е над 90% от БВП през 2013 г.

Според мнозина анализатори е въпрос на време преди Испания да потърси международна финансова подкрепа

88 ~ 1 мин. четене

Догодина дълговата тежест на Испания ще се увеличи допълнително, според прогноза на правителството в Мадрид, съобщава BBC. През 2013 г. испанският дълг вероятно ще достигне 90,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, спрямо 85,3% през тази година.

Прогнозата е направена, след като в края на миналата седмицата бяха представени мерки за допълнителни бюджетни съкращения. Според мнозина анализатори е въпрос на време преди Испания да потърси международна финансова подкрепа. 

След като финансовият колапс от 2008 г. доведе до спукването на балона на пазара на недвижимите имоти в Испания, Мадрид се оказа в затруднено положение. Това накара правителството да подкрепи банковия си сектор, който стана жертва на вълна от лоши ипотечни кредити.

Последвалото свиване на испанската икономика предизвика рекордно нарастване на безработицата, която и до сега остава най-високата в Европа. Това доведе и до по-ниски приходи от данъци и принуди централното и регионалните правителства да ограничат разходите си.

Подкрепи Economic.bg