Борисов: Разбихме монополите, затова храните са евтини

Земеделският министър получи съвет как да отговори на критиките на левицата

От стенограмата на правителственото заседание в сряда

Цените на храните в България поддържат ниски нива, заради успешната борба с монополите. Така премиерът Бойко Борисов обясни на последното заседание на кабинета статистиката на Евростат, която определи цените на храните в България за най-ниски в целия ЕС.

Коментарът си Бойко Борисов прави при обсъждането на годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2012 г. Точката пък бе използвана от земеделскияминистър Мирослав Найденов, за да опровергае критиките на левицата, които обвиняват управляващите, че са се провалили в селскостопанската политика. Той защитава с цифри и други данни, които бяха публикувани от Евростат в четвъртък, според които покупателната способност на хората в България е най-ниската за страните от ЕС за 2011 г.

"През 2011 година брутната добавена стойност бележи ръст с 22% спрямо предходната година в номинално изражение. По предварителни данни за първото полугодие на 2012 г. допълнителното увеличение е 14,5 спрямо същия период за 2011 г. Общата стойност на брутната продукция в отрасъл „Селско стопанство” за 2011 г. нараства с 15% спрямо 2010 г., а през 2011 г. положителното търговско салдо в аграрната търговия на страната бележи ръст с 52,2% и надхвърля 1,4 милиарда щатски долара. Тук едно уточнение – това е най-високата стойност от златните 80 години на миналия век. Тоест, ние сме минали и това нещо", обяснява пред останалите министри Найденов, личи от публикуваната днес стенограма от заседанието.

Найденов обаче веднага получи разрешение на проблема как да отговори на критиките на БСП. "Отивате, подписвате ги тези документи, тези данни и ги оставяте, примерно, в предаването, в което участвате, което и да е то, и казвате – ето, когато дойдат колегите от опозицията, нека си донесат своите данни, ние сме готови веднага да дойдем да си ги защитим. Това е положението. Защото Станишев какво казва – изядоха 5 милиарда от държавния резерв. (...) Затова като отидете там, както Дянков направи - носиш документите, извлеченията – заповядайте, пожелаваш им лек ден", обръща се към Найденов Бойко Борисов.

По повод статистиката на Евростат премиерът обяснява с разбитите от политиката на правителството монополи. "Това е защото разбихме монополит", продължава Борисов. "Точно така", съгласява се Найденов. "Които монополи те изграждаха през годините", казва премиерът и допълва: "Защо като им казах да посочат кои са монополите в горивата, никой не иска да ги каже на глас?". За което отново получава одобрението на Мирослав Найденов: "Това е също категорично".

Коментари: 0