Борисов: Станишев предлага управление с марионетки

Премиерът в оставка призова министрите да не карат заместниците си да напускат

120 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Министерски съвет успя да се събере за заседанието си днес, след като правителствената среща беше отлагана на два пъти заради влошеното здравословно състояние на премиера в оставка Бойко Борисов.

В началото на заседанието Борисов отдели няколко минути, за да подчертае, че не се меси в избора на членове на служебното правителство и за да отправи критики по адрес на лидера на БСП Сергей Станишев.

"Предлага ни се някаква нова форма на управление", каза пред министрите Борисов. "Партийните лидери да стоят като в Тройната коалиция...някакъв съвет - горе в планините или в някоя резиденция в полите на Витоша. А някакви марионетки тук да играят ролята на премиери и министри", коментира той.

По думите на Борисов това е предложението, което се отправя от Сергей Станишев. Коментарът на премиера в оставка беше явно по повод изказването на Станишев от преди дни, в което червеният лидер заяви, че има амбицията да води партията към победа, но при спечелване на изборите няма да бъде премиер. "Това направи Доган преди няколко години и управляваше оттам Тройната коалиция. Тогава Станишев беше сред изпълнителите. Тогава Доган и Царя го правеха, той беше индианецът долу. Явно сега не му се иска да е на тръстиката и затова предлага друг вариант: партийните лидери само да са лидери, да излъчват някого, който да го бият с камъни заради непопулярните реформи и мерки и така да се съхраняват", заяви Борисов.

Той заяви още, че не се меси в създаването на служебно правителство. Премиерът предположи, че никой от членовете на кабинета му няма да остане на министерското си място. Той обаче посъветва министрите си да не принуждават своите заместници да напускат. "Който иска да остане, ако го поканят, разбира се", допълни Бойко Борисов.

Подкрепи Economic.bg