Борисов иска обяснения от RWE за „Белене“

Премиерът е нагърбил икономическия министър със задачата, да поиска писмен отговор от германската компания, дали ГЕРБ ги е отказала от АЕЦ "Белене"

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще трябва да се свърже с централата на германската RWE, за да поиска писмен отговор, дали отказът им от АЕЦ "Белене" се дължи на ГЕРБ. Заръката е специално от премиера Бойко Борисов, който също така иска да знае дали са били съгласни с тези заеми от половин милиард за централата.

"Като слушах какви лъжи говори Станишев за това, че ние сме изгонили RWE, просто се забавлявах истински", каза преди заседанието на Министерски съвет премиерът. „Просто вече няма да правя компромиси", добави Борисов.

Министър-председателят коментира и Шенген и позицията на социалистите. „Станишев първо казва: „Ние в ПЕС и Европейските социалисти сме за България да влезе в Шенген, защото е изпълнила всички критерии. В същото време казва, че България и ГЕРБ са се провалили по пътя за Шенген. В едно изречение казва две биещи се абсолютно една с друга невъзможни тези. Ако Европейските социалисти са за България да влезе в Шенген, защото е изпълнила всички критерии и това го е казал Европейският парламент, ЕК, Европейски съвет, как от трибунката му се изкълчи устата в парламента да каже, че това е провал на ГЕРБ?", допълни още премиерът.

Според него - е хубаво да се чете и това, което казва Международният валутен фонд, за да може българинът да сравнява това, което казва Станишев и това, което казват световните експерти.

Подкрепи Economic.bg