Борисов към Стойнев: "Уестингхаус" нямат нито реактор, нито пари

Лидерът на ГЕРБ влезе в ТВ спор за VII блок в АЕЦ "Козлодуй" с ексминистъра и вице-шеф на БСП Драгомир Стойнев

Диспут

Борисов към Стойнев:
Автор: Николай Марченко

Бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев се оказа в ситуацията на тежко неразбран от всички по въпроса с акционерното споразумение с американската компания Westinghouse (дъщерно дружество на японската Toshiba) за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”.

Истината е, че той беше нападнат и от свои, и от чужди за същността на подписания документи, клаузите в него и това какъв ангажимент поема държавата с него. Днес отново му се наложи да уточни параметрите по него в bTV, като в качеството си на опонент по темата се включи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Стойнев заяви, че става въпрос за акционерно споразумение за създаване на съвместна компания, подписано от директора на АЕЦ "Козлодуй", но не от него или от бившия премиер Пламен Орешарски. По думите му „разходи в момента по този проект не се правят, а документът е безплатен билет да се изработи финансов модел, с който да се търси кредитиране от банки”. 

Стойнев ще се отговаря днес и пред съпартийци на пленума на БСП на въпроса защо е подписал споразумението зад гърба на Столетницата. Той заяви, че не се чувства притеснен от този факт: „Ръководството на „Уестингхаус” е присъствало на среща на „Позитано”. Има три публични решения на Министерски съвет. Там е записано, че до края на май трябва да подпишем акционерното споразумение (...) Ще докладвам всички енергийни проекти как съм ги заварил и в какво състояние ги оставям. Аз през цялото време, докато бях министър, бях атакуван. За мен винаги основната цел е бил интересът на гражданите и държавата”.

Драгомир Стойнев неколкократно спомена управлението на Бойко Борисов като лош пример. По думите му заради тяхното спиране на проекта АЕЦ „Белене”, сега срещу държавата върви арбитраж от страна на руската държавна корпорация „Росатом”.

ГЕРБ от него също бяха споменати и като партия, срещала се с представители на „Уестингхаус”. Думите на Стойнев провокираха бившия премиер, който се включи по телефона и направи едно блиц интервю.Уестингхаус” идваха, но разговорите бяха следните – интересува ни колко ще струва този проект, те казаха: „Нямаме цена””, твърди Борисов.

„Зададохме въпроса - къде да видим тези реактори? Казаха, че са прототип. Най-голямата лъжа е, че са инвеститори – те не са инвеститори, Стойнев, те са продавачи. Фактът, че отново, както за „Белене”, лъжете, че не сте знаели, че „Козлодуй” е подписвал, тогава беше Националната електрическа компания (НЕК). Кое ви кара да подписвате, когато нямате никаква обосновка?”, попита Борисов.

Според Стойнев пък трябвало да да имапърво финансов модел. „Затова се прави акционерно споразумение, за да се кандидатства пред банките кредитори. Явно на Борисов му липсват инвестиционни преговори и не разбира. Отиваш и казваш: „Имам един проект, който считаме, че има цена 5,3 милиарда и търсим финансиране. Ти не можеш да отидеш при кредиторите, да гледаш тавана. Водят се преговори с това споразумение. Ако не ни излязат параметрите, всичко приключва”, отговори зам.-шефът на БСП.

Борисов пък опонира, че трябвало кабинетът да търси финансиране. „Нали казваш, че са инвеститори, защо ще ходиш да търсиш пари? „Уестингхаус” са търговци, не са инвеститори”, продължи Борисов. Според него ако се предложат V и VI реактор на „Козлодуй” като гаранция, “няма банка, която да не извади 5 милиарда”.

Борисов обяснява защо спря АЕЦ „Белене”

Според Бойко Борисов проектът „Белене“ е бил спрян, защото "имахме същата хипотеза като „Уестингхаус“ – нямахме пари". Така той отговори на въпроса на Стойнев: „Защо беше спрян проектът „Белене“?“.

“…тъй като вие бяхте подписали същото споразумение, само че между Националната електрическа компания (НЕК) и съответно руска компания (“Атомстройекспорт”) без да се знаят финансовите параметри, без да се знае колко е ескалацията и колко ще струва”, размаха пръст на вице-шефа на БСП Борисов.

Лидерът на ГЕРБ призна, че е молил японската компания да не подписва с НЕК и Българския енергиен холдинг (БЕХ). „Затова на „Уестингхаус“ им казах „не бързайте да подписвате нищо, докато не се знае колко ще е цената на тока, колко пари ще струва, откъде ще вземете парите. И е също лъжа, че това не ни струва в момента нищо”, твърди Борисов.

Toй отговори на това, че „Уестингхаус“ са се обръщали към ГЕРБ: “Били идвали при нас – идваха, но разговорите с тях бяха следните: “Първо – интересува ни колко ще струва този проект, с първо зареждане за ядрено гориво, с ядрено хранилище, с всичко останало. Те казаха „нямаме цена“.

„От 2006 г. БСП и Сергей Станишев са подписали договор за „Белене“. Правихме референдум, харчихме пари. За година и 2 месеца трябваше само да влязат в парламента така, както имаше внесена първа точка в дневния ред на „Атака“ да възобновят строителството. И приключваха всички арбитражи, приключваше абсолютно всичко“, категоричен беше Бойко Борисов. 

Коментари: 0