Борисов настоява в Брюксел за повече пари за България

Премиерът ще поиска от европейските лидери да се осигури финансиренето за спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС

160 ~ 2 мин. четене

По-голяма подкрепа от Европа за справяне с младежката безработица у нас и финансиране за извеждането от експлоатация на четирите реактора на АЕЦ "Козлодуй". Това са позициите, който премиерът Бойко Борисов ще защитава в Брюксел. Министър-председателят коментира целите на страната ни пред български журналисти малко преди началото на днешното редовно заседание на Европейския съвет.

"Целта ни е България да получи повече от това, което усвояваме до сега от еврофондовете и имаме като финансова рамка", заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Той още веднъж подчерта, че "страната ни е финансово дисципилинирана и това го е изстрадал българският народ".

По думите на премиера, България изразходва средствата от еврофондовете за инфаструктурни проекти, екология и админстративен капацитет – "области, касаещи всички европейски държави, защото повечето средства са насочени към по-чиста природа и по-добър административен капацитет". Борисов подчерта, че през страната ни минават пет основни транспортни коридора и "именно това е стратегията и на Великобритания, Германия, Франция, и на другите държави - донори - за засилване на връзките на Европа с Азия."

По време на двудневните дебати на заседанието на ЕС държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на Съюза обсъждат многогодишната финансова рамка 2014-2020 г., търговската политика на ЕС и външнополитическите отношения на ЕС с някои страни.

Преди заседанието германският канцлер Ангела Меркел призна, че не е убедена в постигането на споразумение по бюджета на ЕС заради "все още твърде раздалечените позиции". Тя допълни, че предвид икономическата несигурност и високата безработица, е изключително важно Европа да бъде предвидима и споразумението да бъде постигнато.

Френският президент Франсоа Оланд пък обяви, че е пристигнал в Брюксел с цел да търси споразумение, което да бъде постижимо. "Няма да се съглася, ако Европейският съюз забрави земеделието и растежа", коментира той.

"Няма да има споразумение, ако бюджетът не бъде орязан допълнително", заяви на свой ред премиерът на Великобрирания Дейвид Камерън. "ЕС не бива да бъде имунизиран от този вид натиск за намаляване на разходите, трябва да постигне ефективност и да бъде сигурно, че парите се харчат разумно", допълни Камерън.  

Подкрепи Economic.bg