Борисов против санкции срещу Русия

Според лидера на ГЕРБ такива мерки пряко ще ударят България

272 ~ 2 мин. четене

Личното ми мнение е да няма икономически санкции срещу Русия, след като в досегашните санкции не са включени петролни, газови и атомни компании. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание.

"Това са половинчати санкции, които пряко удрят България и след като позицията на различните страни в Европейския съюз е различна, нищо не пречи правителството да излезе и да каже ясно - ние сме против санкции. Тогава бих ги подкрепил", обяви Борисов.

Той все пак обяви, че днес ще събере групата на ГЕРБ, за да чуе внимателно всички свои депутати и да бъде изготвена единна и ясна позиция по отношение на санкциите срещу Русия.

"Категорично сме против референдума в Крим - така не се постъпва, но в същото време, бих подкрепил, ако се махнат санкциите и правителството не гласува за санкции, защото нашият интерес е такъв", обясни Борисов. Според него трябва да има или пълни кратковременни санкции, или "след като е минало толкова време без да има такива", то е най-добре да няма никакви.

Лидерът на ГЕРБ засегна и темата "Южен поток", като бе категоричен, че партията му е "за" газопровода, но при спазване на Третия либерализационен пакет, което ще позволи по него да тече и друг газ, освен руски.

Борисов прогнозира, че благодарение на находището "Хан Аспарух" в Черно море страната ни ще бъде един от големите производители на газ в Европа и трябва да гони интересите си. Според него Европейската комисия е видяла, че сегашните управляващи не могат да се справят с преговорите и за това им е иззела функциите.

По-рано вчера и лидерът на "Атака" Волен Сидеров се обяви против санкции срещу Русия и дори заяви, че ще "свали правителството", ако то подкрепи такива на европейско ниво.

Подкрепи Economic.bg