Вицепремиер кара КЗК да провери пазара на дървесина

Има основания да се види дали има нарушение на конкуренцията, информират антимонополистите

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Антимонополистите ще проверят функционирането на пазара на дървесина в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която се сезира след сигнал на вицепремиера Даниела Бобева.

В своето писмо Бобева посочва, че има „несъвършенства в правната уредба по отношение на осигуряването на дървесина като суровина за производство на сулфатна избелена целулоза”.

„Съществува и непазарен подход при формирането на цените на дървесината”, смята още вицепремиерът. Тя дава пример с факта, че в момента „предлагането на дървесина надвишава търсенето”, а цената е по-висока от тази през 2012 и 2013 г.

Според Бобева „цените се формират на базата на средно достигнати стойности в предходни тръжни сесии”. Освен това тя е на мнение, че „не се сключват и дългосрочни договори за покупка на дървесина”. „Продължава и практиката за всички категории дървесина да се продава на кубичен метър, а не на тон технологична дървесина”.

От КЗК реагираха на сигнала от страна на вицепремиера, като решиха че „има основания за проверка на правната уредба в областта, на базата на която да се прецени дали възникват ограничения за конкуренцията”. „Ще бъдат проверени и сигналите за непазарни механизми при определяне на цената на дървесината”, увериха от антимонополния орган.

Не стана ясно обаче откъде е получила съответната информация Бобева, за да сезира независимия надзорен орган. От съобщението на КЗК не стана ясно и дали институцията сама има подобни наблюдения върху пазара или тепърва ще се запознава със ситуацията под натиск от страна на правителството. Подкрепи Economic.bg