Борисов успя да отговори на очакванията на 50% от хората

Последният ход на ГЕРБ ще е правителство с нов премиер, смята социологът от МБМД Мира Радева

128 ~ 3 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

-Г-жо Радева, премиерът Бойко Борисов направи първото си изказване след започването на масовите граждански протести в неделя и оставката на финансовия министър. Закъсня ли неговата реакция и ще успеят ли мерките, които бяха обявени - отнемане на лиценза на ЧЕЗ, търсене на начин да бъде намалена цената на електроенергията, да тушират напрежението в обществото?

- Рано е да се каже. Трябва да се види как реакцията на премиера и неговата позиция ще отекнат в общественото пространство, как ще бъде приета от хората. Ще се разбере в неделя. Тогава ще стане ясно какво е постигнал премиерът и дали е успял да успокои напрежението или не.

Разполагам с едно изследване, което показва, че 50% от хората очакват точно такъв тип мерки. 20% от българите пък са много силни противници на кабинета и наистина искат оставка и предсрочни избори.

Може да се каже, че премиерът успя да отговори на очакванията на тези около 50%. Дали другите ще се успокоят - много е рано да се каже.

- Чу ли се задоволително обяснение за оставката на Симеон Дянков?

- Това, което се говори на подобен тип пресконференции, никога не казва цялата истина.

Проблемите около Симеон Дянков са от самото начало на мандата. Още от септември-октомври 2009 г.

Дянков изповядваше една грешна стратегия, която смятам, че беше приемана и от премиера. Дянков смяташе, че като спре плащанията на фирмите по обществените поръчки, което се случи още с идване на власт на това правителство, се раздава някакво възмездие за хората, които несправедливо са ги получили, които разграбват държавата. Правителството искаше много силно да бъде поставен акцентът върху "справедливостта". Решиха, че удрят лошите хора.

Но всъщност стратегията беше грешна, защото какво може да направи собственикът, когато не си получи парите? Той естествено освобождава хората и ги праща на борсата. Но докато собственикът е все пак човек с резерви и той може да изкара един известен гладен период, онези, които отиват на борсата не са.

От друга страна собственикът досега е плащал осигуровки, вкарвал е нещо в социалните фондове. Но от онзи момент нататък тези хора "висват" на социалните фондове и самият бюджет задлъжнява.

Така се затвори един негативен икономически цикъл. Тръгнахме по една спирала надолу, с едно намалено потребление.

- Това може би е така и със сигурност финансовият министър е допускал грешки. Но кой е поводът за това той да подаде оставка - дали са наистина парите за зърнопроизводителите или това, че вече съвсем е "куцала" комуникацията му с останалите министри, както обясни Борисов?

- Протестите. Това е основната причина. Бойко Борисов можеше да търпи бизнесът да му се сърди и си казваше: "народът е на моя страна". Но когато народът се изправи срещу него и то поради икономически причини, които са именно в този ресор, вече нямаше друг ход.

- Да очакваме ли още оставки?

- Много е трудно да се каже. В момента ситуацията е непрогнозируема. Моето мнение, че, ако правителството не успее да овладее напрежението до неделя и хората не се успокоят, следващият ход е нов кабинет на ГЕРБ с друг премиер.

-Драстично ли намалиха протестите броят на хората, които подкрепят правителството на Борисов?

- Това, заради което сега хората въстанаха е, че всеки им обещава нещо и всеки път това се проваля. В този смисъл, за първи път ГЕРБ беше нареден наравно с останалите.

Ясно е, че хората са недоволни. Но тук проблемът е откъде ще дойдат алтернативите. Не смятам, че те припознават БСП и Тройната коалиция като алтернатива. На хората им е омръзнало.

По принцип потенциалът на протестите е да излъчат нови лидери, ново политическо представителство, нови партии.

В момента ситуацията е един бульон, който ври и не се знае какво да се очаква, не се знае кой ще се качи нагоре, кой ще слезе надолу. Това е едно врящо гърне и да се прогнозира какво ще се случи на изборите не би било правилно.

Очаквам да изпъкнат напред нови лидери. Ако трябва да се каже дали досега някой е спечелил от тези граждански протести, то това са националистите.

- До изборите има 4 месеца. Какво очакваме да се случи сега - ще се успокои ли напрежението или напротив - гражданското недоволство ще настоява за крайни решения на властта?

Трябва да се проследи каква ще бъде реакцията на тези 50% от хората - дали те ще активизират, или онези 20% - ще се успокоят.

Подкрепи Economic.bg