Боян Томов: Ролята на общинската администрация е ключова

До финала на престижната надпревара "Кмет на годината" остават 3 дни

4088 ~ 1 мин. четене

Кой ще стане кмет на годината и с какво е заслужил тази титла ще разберем съвсем скоро на 14 октомври. Всичките 264 градоначалници у нас вече се състезават за престижното отличие. Категориите са 9, а правилата на вота прости - всеки кмет гласува за свой колега само по веднъж. Организаторите на конкурса от портала на българските общини Kmeta.bg реализират идеята за пръв път, за да покажат колко важна е ролята на градоначалниците в цялостното управление на една страна.

Според регламента на надпреварата кметовете на всички 264 общини гласуват онлайн за своите колеги, за да излъчат победител в различните категории. Всички жители на населени места пък избират кой да е носител на приза "Кмет на гражданите".

"Нашата държава винаги е по-назад от препоръките на Европа. Но Европа много отдавна говори за децентрализацията. Много важна е ролята на общинската администрацията, свързана със средствата от Брюксел". Това заяви в ефира на БНТ Боян Томов, изпълнителен директор на Kmeta.bg. Той припомни, че това е първият по рода си конкурс "Кмет на годината".

Кои кметове са спечелили симпатиите както на своите колеги, така и на гражданите, ще разберем на 14 октомври в ефира на БНТ.

На събитието ще присъстват кметовете на всички общини в страната. Специални гости на награждаването ще бъдат представители на европейски общини, отличаващи се добри практики, които могат да се приложат у нас, държавни институции, обществени организации, представители на бизнеса.

Подкрепи Economic.bg