Браншът поиска вето на закона за туризма

Ако всичко зависеше от държавата, туристическа индустрия нямаше да съществува, отбеляза Радосвет Радев

148 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Националният борд по туризъм (НБТ) поиска вето на закона за туризма. Предложението бе представено на пресконференция от представители на организацията, сред които личаха имената на Красимир Гергов, Радосвет Радев, Мартин Захариев, Янита Тончева и Румен Драганов.

Повод за пресконференцията бе представянето на 10-годишния мастърплан, изготвен от организацията. Стратегията представлява финансово-икономически анализ и предложения към държавната администрация за развитието на сектора през следващото десетилетие. От НБТ подчертаха, че липсва адекватна и най-вече дългосрочна маркетингова стратегия (в това число - реклама в чужбина), качествена инфраструктура, както и най-вече административен субект, които да прилага реални политики – Министерство на туризма. „Разочаровани сме, че служебното правителство пропусна възможността да обособи отделно Министерство на туризма”, подчета Мартин Захариев. „Не може сектор „туризъм” да бъде вързан към министерство на културата, след това пък да го прехвърлиш в едно мегаминистерство заедно с енергетиката”, отбеляза още той.

Бизнесменът Радосвет Радев отбеляза, че в годините след 1989 г., ако всичко зависеше от държавата, туристическа индустрия нямаше да съществува. „Всички успехи на бранша, който заема 12-13% от БВП на страна, се дължат на професионализма на служителите и предприемачите”, заяви Радев.

Той подчерта, че амбицията на изготвения мастърплан е да се направи анализ какви са възможностите за увеличаване дела на БВП на страната, реализиран от сектора, което ще осмисли всички вложения, които правят както бизнесмените, така и държавата със съдействието на еврофондовете. „С много плахи стъпки се променя представа за български туризъм в чужбина, които е известен със своята евтина цена и всевъзможни непредставителни забавления. Чак сега започна да се говори за културния ни туризъм, които може да бъде развит успешно. Много хора не си спомнят, но до 1989 г. у нас имаше и медицински туризъм. Сега е обратното – нашите лекари ходят да работят в чужбина”, отбеляза още Радев.

Представителите на НБТ поискаха и среща с политическите партии преди изборите, които ще се проведат на 12 май. На тях Борда ще представи исканията си, след което ще се запознае със становищата на политическите лидери относно бъдещето на сектора. Дебатът ще се осъществи в периода 15-19 април.

Подкрепи Economic.bg