Британците ce страхуват от българско и румънско нашествие в училищата

Най-голямото опасение на Острова е свързано с нискоквалифицираната работна ръка, която чужденците предлагат

3566 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Британските опасения от прогнозираната бъдеща имигрантска вълна на Острова засегнаха и учебните заведения в страната. Това сочи информацията, оповестена в нов доклад на Националния институт за икономически и социални изследвания, цитиран от ВВС.

Въпреки проучванията, броят на хората, които ще пристигнат във Великобритания когато бъдат вдигнати ограниченията в края на годината, все още не е ясен. Това е и причината изданието Daily Mail да определи новия доклад като „прах в очите”.

От 1 януари 2014 г. ограниченията върху работниците от Румъния и България ще изтекат, което ще даде на близо 29 млн. души свободен достъп на трудовия пазар на Острова. След многократните откази на министрите да представят оценки за очаквания брой на имигрантите възложено от външното министерство проучване на стойност 30 хил. паунда заключва, че „не е възможно да се предвиди мащабът на бъдещата имиграция” от двете балкански страни.

Въпреки това, в доклада се съдържа предупреждение за наплив, който е възможно да доведе до натиск върху вече недостатъчните места в началните училища и високи нива на заболеваемост от болести, като морбили сред румънските граждани. Според анализа, периодът, за който имигрантите остават във Обединеното кралство, оказва също така ефект върху строителството на жилища.

Все пак най-голямото опасение на британците си остава свързано с нискоквалифицираната работна ръка, която чужденците предлагат.

Подкрепи Economic.bg