Броени часове до началото на "Южен поток"

Пълният капацитет на газопровода от 63 млрд. куб. м. газ ще бъде постигнат до 2017 г.

Броени часове остават до старта на строителните работи на газопровода "Южен поток". Както вече писа www.economymagazine.bg, днес точно в 15 ч. руско време (14 ч. българско) в град Акапа на брега на Черно море ще бъде заварена първата тръба от "Южен поток", с което ще бъде даден старт на строителството на газопровода под Черно море. Очаква се за "първата копка" в руския град да  пристигне президентът Владимир Путин, като вероятността това да се случи е 99.9%.

Българската делегация води министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Попова, а в нея са включени Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и зам.-председателят на Управителния съвет на българо-руската проектна компания "Южен поток", създадена на паритетен принцип между "Газпром" и БЕХ за изграждане и експлоатация на българския участък от газопровода. Изпълнителен директор на проектната компания от българска страна е Георги Гегов. Той също ще е част от делегацията, в която ще е и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

По дъното на Черно море ще бъдат монтирани 4  паралелни тръби. Изграждането на подводната част на газопровода ще се извърши от компанията "Южен поток Транспорт". Пълният капацитет на  газопровода от 63 млрд. куб. м. газ ще бъде постигнат до 2017 г. След поставяне на първата тръба в морето ще започне транспортиране на една четвърт от  пълния капацитет. С всяка следваща тръба по морското дъно количествата ще се увеличават, докато се стигне до транзитиране на 100% от планираните количества, обясни за  www.economymagazine.bg  Георги Гергов.

Природният газ ще бъде със същото високо качество, на каквото сега го получаваме, обясни Гегов. Строителството на българския участък на "Южен поток" вероятно ще започне през втората половина на 2013 г.

Коментари: 0