Бруней връща убиването с камъни и боя с камшик

Наказателното право на шериата ще бъде наложено от следващата година

4364 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Богатото на петрол кралство Бруней ще наложи наказателното право на шериата от следващата година, заяви султанът на ислямското кралство. Сред възможните наказания са убиването с камъни за прелюбодейство и боят с камшик за употреба на алкохол, информира Reuters.

Законът ще се прилага от април 2014 г., заяви 67-годишният държавен глава на Бруней Хасан ал Болкиах, който е един от най-богатите жители на планетата.

"Това се налага заради нуждата от справедливост, която може да се получи от използването на законите, които Всемогъщият Аллах, с цялата си щедрост, създава за нас", обоснова се султанът, който заема и поста на министър-председател в кралството.

Малкото царство Бруней, което се намира в Югоизточна Азия и има най-високия доход на глава от населението в региона след Сингапур, се подготвя за въвеждане на законите на шериата в продължение на години. Богатството на държавата се дължи на големите залежи на петрол, които обаче ще свършат до две десетилетия, сочат прогнозите. Затова правителството в страната предприе стратегия за насърчаване на развитието на сектори като туризъм и производство. В Бруней не се провеждат избори, а държавната власт е концентрирана в монарха.

Подкрепи Economic.bg