Брюксел да вземе пример от България за банкова регулация

Не съм съгласен с налагането на данък върху лихвите от депозити, защото времената са лоши, коментира проф. Стив Ханке

188 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Европейският съюз трябваше да вземе пример от България по отношение на регулацията на банките. Това каза в интервю за БНР проф. Стив Ханке, известен у нас като "баща на валутния борд".

"България бе една от малкото страни, които направиха нещата по правилния начин, що се касае за банковата капитализация. Когато беше бумът и икономиката процъфтяваше, България затегна контрола над банките, а когато дойде кризата, тя отпуснаха леко юздите. Мисля, че Брюксел трябваше да се поучи от добрия български опит в банковата регулация, но не го направи", коментира световно признатият икономист.

Той е убеден, че страната ни трябва да се пребори с корупцията и ако успее, България определено може да поеме водещата роля на Балканите. "Инвеститорите наистина се изненадват, когато погледнат колко са добри икономическите и банковите показатели в страната. Проблемът е, че те изобщо не искат да погледнат тези показатели, заради корупцията и съдебната система", защити се Стив Ханке.

Проф. Ханке коментира и налагането на данък върху лихвите по депозитите. "Не съм съгласен с това политическо решение, от деня в който бе обявено. По време на криза не трябва да се влияе на банковата система. Времената са лоши и не трябва да се влошават още повече с налагането на някакъв данък насред кризата. Иначе регулацията на банките от БНБ е много добра", разясни професорът.

"Истинският проблем на САЩ са големите харчове на правителството - те са извън контрол. А нищо в закона не засяга тях", коментира още Ханке. По думите му потенциалът за икономически растеж на САЩ е под въпрос, ако не се озапти държавното харчене, което си е просто разхищение на пари.

Подкрепи Economic.bg