Брюксел поиска увеличение на европейския бюджет

Барозо иска подпомагане на безработните, бедните и икономическия растеж

6266 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия поиска увеличение с 9 млрд. евро или 6,8% на бюджета на Европейския съюз до 138 млрд. евро. „За да има растеж, трябва да има инвестиции”, обясни председателят на ЕК Жозе Мануел Дурао Барозо. Според него ЕС трябва да съсредоточи плащанията си по проекти с по-висока възвръщаемост и да отговори на ангажиментите за постигане на по-висок растеж и заетост.

Искането очертава сериозна битка в европейския парламент, тъй като някои държави като Великобритания, Германия и Франция вече определиха подобни идеи като недопустими.

Лидерът на европейските консерватори в Европарламента британецът Майкъл Каланан коментира, че това е „просто извън всякаква връзка с реалността”.

Отговорът на Барозо не закъсня. „А знае ли обществото във Великобритания, че британското правителство иска увеличение на средствата за експерименталния термоядрен реактор ITER. Това ли е първият при приоритет за бедните региони в Европа”, репликира той.

Приемането на европейския бюджет винаги е свързано със сериозни спорове в Европейския парламент. За тази година депутатите трудно одобриха 129 млрд. евро бюджет. До 2017 г. той трябва да набъбне до 142,5 млрд. евро.Подкрепи Economic.bg