Българи държат 1 млрд. лв. в Швейцария

Страната ни може да изисква информация само за граждани, които се определят като "рискови" от НАП

104 ~ 1 мин. четене

Български граждани имат между 400 и 500 млн. евро депозити в швейцарски банки. Умопомрачителната цифра, изчислена в родна валута на близо 1 млрд. лв. беше съобщена в ефира на Bulgaria on Air Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция по приходите (НАП).

Спогодбата, която подписаха България и Швейцария обаче ще позволи на данъчните власти у нас за първи път да имат възможност да разглеждат влоговете на български граждани в Швейцария. До момента от НАП само са получавали информация за данъка, който се начислява върху лихвения процент, но не и за стойността в самата банкова сметка.

Росен Бъчваров беше категоричен, че няма да се изисква информация за депозитите в швейцарски банки на всички български граждани, а само на тези, които се определят като "рискови" от приходната агенция.

По-рано днес, по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков също призна, че Швейцария ще предоставя на България банкова и данъчна информация за български граждани със сметки в швейцарски банки.

Подкрепи Economic.bg