Българин написа най-добра дипломна работа по икономика в света

Борис Георгиев учи последна година магистратура по международно икономическо консултиране

140 ~ 1 мин. четене

Българският студент в Дания Борис Георгиев, който учи магистратура в университета в датския град Орхус, спечели световната награда за "Най-добра дипломна работа по икономика 2013". Отличието бе присъдена от световната международната атлантическа икономическа конференция, която се проведе във Филаделфия на 12 октомври, съобщава БТА.

На финала бяха избрани само 4-те най-добри научни разработки, конкуриращи се със стотици кандидати от университети от целия свят. Конкурсът се провежда всяка година под патронажа на най-влиятелните икономисти.

Това е второ поредно участие на Борис Георгиев на световния финал, след като миналата година той отново бе сред най-добрите четирима. Тогава той зае второ място на състезанието в Монреал, Канада, нареждайки се след икономист от университета в Станфорд. 

Тази година обаче българинът успя да триумфира за първи път в историята на своя университет, спечелвайки първото отличие пред конкурентите от Станфорд, Университета на Калифорния - Бъркли и Университета в Сан Диего. Финалистите бяха от САЩ и Китай, като Борис Георгиев бе единственият представител от България, който някога е достигал два пъти до финала и е печелил надпреварата.

Темата на дипломната работа е в сферата на финансовата икономика и оптимизирането на финансови портфолиа. В статията е разработен нов оптимизационен модел, който в последствие се тества и прилага на две алтернативни стратегии за инвестиране на капиталовите пазари, които демонстрират по-добра доходност. В момента Борис Георгиев учи последна година магистратура по международно икономическо консултиране.

Подкрепи Economic.bg