България е сред най-корумпираните в ЕС

До 20-25% от стойността на сделките по държавни доставки отиват в джобовете на продажни чиновници и политици, отбелязва еврокомисарят Сесилия Малстрьом

168 ~ 1 мин. четене

България е една от страните в Европейския съюз с най-висок индекс на корупция в държавната администрация.Това стана ясно от изявление на еврокомисарят по въпросите на вътрешни работи Сесилия Малстрьом в Брюксел днес, цитирана от БГНЕС. Ежегодно Европейският съюз губи до 120 милиарда евро заради корупция.

Според нея до 20-25% от стойността на сделките по държавни доставки отиват в джобовете на продажни чиновници и политици. Трябва да се знае също, че около всички държавни поръчки в Евросъюза съставляват около 15% от общия БВП на страните.

Най-високо ниво на корумпираност на държавния апарат в ЕС е регистриран в България, Румъния, Чехия, Словакия и Италия. Така например, трима от петима ръководители на малки компании в Чехия смятат, че те са принудени да прибягват до подкупи, за да спечелят конкурси.

България просто не публикува данните за договорите и резултатите от търговете за държавни поръчки. Подобна практика е разпространена и в Италия. Гърция, Португалия и Испания имат също сериозни недостатъци в сферата на отчетността на държавния сектор.

В Европейската комисия се надяват, че тласък за решаването на този проблем ще стане публикуването на антикорупционни отчети през тази година.

Междувременно, Финландия и Германия заявиха, че нежеланието на България и Румъния да се борят с корупцията е основната причина, поради която те са против тяхното влизане в Шенгенската зона.

Подкрепи Economic.bg