България и Франция ще работят заедно за земеделските субсидии

Двете страни ще обединят сили и в защита на гъшия пастет

България и Франция ще работят заедно за по-добро разпределение на подпомагането на земеделците в новия програмен период на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. Това стана ясно след среща в Париж на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с министъра на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите на Франция Стефан Льо Фол.

“Ще защитим производителите на гъши пастет”, категорични двамата министри по повод предложението на евродепутати да се забрани пастета. Франция и България са двата най-големи производители на този продукт в ЕС.

Обединихме се около становището, че сегашната селскостопанска политика в този програмен период дава конкретни предимства на едни сектори за сметка на други и ние трябва да коригираме това в следващия програмен период", съобщи министър Найденов след срещата, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство.

Найденов е обсъдил с френския си колега предложението на Франция да се разработи стъпаловидна скала за подпомагане така, че максимални субсидии да получават стопани с до 1000 хектара земя, а за по-големите площи помощите да намаляват. Причината е, че до 1000 хектара се използват обикновено от животновъди за добив на фуражи. Така по-високи субсидии ще получават животновъдите и ще се стимулират земеделските производители да отглеждат животни, а не да субсидираме зърно, което в момента изнасяме за трети страни, обясни Найденов.

 
"Успях да ги убедя, да подкрепят настояването на България да се увеличат от 5 на 15% гарантираните средства за подпомагане на сектори, свързани с производство като растениевъдство и животновъдство", съобщи още министърът. Той припомни, че Франция е втората страна след Германия, която ни обеща подкрепа в това отношение.

Двамата министри са се обединили около становището, че досегашният модел на подпомагането на площ в момента води до изкривяване на пазарите, внос в ЕС на мляко, месо и зеленчуци и, че сегашната схема дава конкурентно предимство на сектор зърнопроизводство. Сегашното предложение е да има тавани за всички, независимо какво произвеждат.

Коментари: 0