България отново ще опита да регистрира ".бг"

От "Информационни технологии" обявиха, че ще опитат да регистрират домейна за втори път

България ще опита отново да регистрира домейна ".бг" на кирилица. Това обяви директорът на дирекция "Информационни технологии" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), по време на "Домейн форум".

Държавата опита да регистрира домейна през 2010 г., но тогава получи отказ. "Сега отново ще кандидатстваме, но пред Международната организация за интернет имената и адресите (ICANN), което е по-дългата процедура", обясни Христов. Той допълни, че предния път от ICANN дори не са изпратили мотивите си за отказа, което пък мотивира българската страна да възобнови процедурата.

През 2010 г. от МТИТС предложиха четири варианта за български домейн на кирилица. Това стана след като ICANN отказа на България регистрация на символите ".бг".

Предложените четири варианта тогава бяха "българия", "бгр", "бул" и "бя". Ведомството трябва да докаже, че българският домейн на кирилица има широка обществена подкрепа, преди да заяви желание да го регистрира пред ICANN.

През април изтече срокът, в който компаниите можеха да подадат заявки за закупуването на домейни от първо ниво, завършващи с името на тяхната марка. От ICANN съобщиха тогава, че досега са подадени заявки от общо 839 фирми. Всяка една от тях има възможност да заявява до 50 домейна, но не става ясно колко са общо пожеланите домейни.

Коментари: 0