България ще е сред най-засегнатите от санкциите към Русия

Десислава Николова, Институт за пазарна икономика (ИПИ)

Мнение

Автор: Николай Марченко

България е една от страните, които най-силно ще усетят евентуални санкции на международната общност спрямо Русия по повод кризата в Украйна. Това коментира главният икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ) Десислава Николова.

Тя припомни, че както Украйна, така и Русия са едни от основните икономически партньори на страната ни: „Нещо повече - двете страни са основни туристически пазари за България”.

Според икономиста точно по тези два канала страната ни ще усети съответните негативни ефекти. „Разбира се, много е важно как точно ще бъдат формулирани съответните санкции върху Русия тъй като, знаете, преди няколко седмици се оформи един пакет от санкции, който далеч не беше това, което първоначално беше замислено като мащаб и като последствия за руските граждани”, поясни Николова.

Затова според нея мащабът на тези санкции и техният обхват са изключително важни и от това ще зависят и ефектите върху България. „Но така или иначе в момента това е основният рисков фактор за международната икономика, за нашите външнотърговски отношения, за нашия туристически пазар”, каза още тя.

Николова също така акцентира на факта, че международните цени на ключови суровини като пшеница и горива също се влияят изключително много от ситуацията в Украйна. „И в този смисъл все още не сме застраховани от рязко поскъпване на тези суровини”, допълни Десислава Николова.

По думите й, ако кризата в Украйна се задълбочи, би могло да се очаква дори да има бежански приток към България, което „също ще има негативен ефект” върху икономиката ни. 

Коментари: 0